"Édes függőség" - Miért sóvárgunk az édesség után?

2024.05.26

Eldöntjük, hogy nem esszük meg, mégis megtesszük? Küzdünk ellene, mégis felülkerekedik rajtunk? 

Szabad akaratunk egyik legnagyobb dilemmája, hogy nem kell lemondanunk az édes élvezetekről, túlzott fogyasztásuk azonban nincs ingyen, a következményekkel pedig mindannyiunknak el kell számolni. Sokan próbáltunk már egészségesebb életmódra váltani kisebb nagyobb sikerrel, de az édességbevitel kontrollálása gyakran gyengepont, ami nagyban megnehezíti a változás útját.

Sokszor halljuk, "csak akaraterő a változás". De ez tényleg mindig így van?

Aki próbált már változtatni édességfogyasztási szokásain, az bizonyára tudja, a helyzet ennél sajnos bonyolultabb. A stresszes hétköznapok, a munkahelyi kihívások, konfliktusok mellett még legszilárdabb elszántságunk ellenére is megszegjük fogadalmunkat és engedünk a kísértésnek.

Mi történik testünkben az édességfogyasztás hatására, ami miatt annyira nehéz küzdeni ellene?

Köztudottnak mondható, hogy az édes ízű ételek általában magas cukor, illetve kalóriatartalommal rendelkeznek, ami a vér glükózszintjének gyors emelkedését eredményezik. Ezáltal szervezetünk hirtelen energialöketet kap, ami kellemes érzést okoz.

Orális édes íz érzékelése

Nyelvünkön több ezer ízlelőbimbó található, melyek feladata többek között az édes íz érzékelése és az általa kiváltott jel összekapcsolása agyunkkal. Ezt a kapcsolatot nevezzük orális édes íz érzékelésének, és meghatározó szerepet játszik abban, hogy sokszor függőséggé válik életünkben a fogyasztás. A kapcsolat révén az édesség aktiválhatja agyunk jutalmazó központjait, mely során dopamin és más neurotranszmitterek szabadulnak fel, kellemes érzést és boldogságot okozva. Ez hajlamossá tesz bennünket egyfajta "jutalomkereső" viselkedésre az édességek iránt. Emellett agyunk fő tápláléka a cukor, melyhez könnyen hozzájut a fogyasztás során, így azt tapasztaljuk, hogy az édesség hatására rövidtávon nő az éberség és a koncentrációképességünk, ami motivál bennünket. A motiváltság, éberség hatására jobb kedvűnek érezzük magunkat, amit felerősít az előbb említett neurotranszmitterek jelenléte.

A stresszes helyzetekben, illetve szorongás során az édességfogyasztás rövid időre enyhülést nyújthat az előbb említett folyamatnak köszönhetően. Sajnos amilyen gyorsan váltja ki ezt a reakciót, olyan gyorsan követi az úgynevezett lecsengési időszak, mely során visszaesik vércukrunk az alap értékre, gyakran lehangoltságot és frusztrációt okozva, ösztönözve bennünket az ismételt édességfogyasztásra, egészségtelen szokások kialakítására.

Hogyan küzdhetünk ellene?

Nagyon fontos, hogy mindenekelőtt tisztában legyünk saját édességfogyasztási szokásainkkal, illetve azt kiváltó okokkal (például szorongás, stressz stb). Például ha főétkezések után muszáj valami édeset ennünk, sok esetben már csak megszokás hajt bennünket, nem pedig a tényleges vágy.

Előbbieket olvasva felmerülhet a kérdés, akkor mégis hogyan győzhetünk ebben a keserédes-küzdelemeben? Van esély arra, hogy visszaszerezzük a kontrollt a fogyasztás felett?

A válasz IGEN!

Ha valaki tényleg elhatározza, hogy szeretné megreformálni édességfogyasztási szokásait, és csökkentené a túlzott cukorbevitelt, elhatározását az alábbi módszerekkel, szokások kialakításával, illetve biztonságos, tudományos háttérrel rendelkező étrend-kiegészítőkkel támogathatja.

1. Rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés

Sokat segít, ha étkezéseinket megpróbáljuk rendszerezni, illetve ügyelünk arra, hogy mindig tartalmazzon elég fehérjét, rostot, zsírokat. A rohanó mindennapokban ez nem könnyű feladat, de ha megtalálod azokat az alternatívákat, amiket gyorsan, örömmel tudsz elkészíteni, előbb utóbb fenntarthatóvá válik. Mindannyiunk életvitele más és más, így ne félj saját ritmusodhoz és ízlésedhez alakítani étrendedet. Erre a linkre kattintva találsz egy kis útmutatót arról, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a napi étkezések kialakításához.

2. Tudományos háttérrel rendelkező, biztonságos étrend-kiegészítők, élelmiszerek

Bizonyos gyógynövényeket régóta használnak vércukorszintcsökkentő, illetve szinten tartó hatásuk miatt. Egyik ilyen gyógynövény, melynek hatásosságát tudományos vizsgálatok is alátámasztják, a Gymnema Sylvestre, amit hazájában "Gurmarnak-cukorgyilkosnak" is neveznek. A kapszulába zárt gyógynövénykivonat évek óta elérhető a piacon, hosszú távon segíthet a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásában, bár ebben a formában nem nyújt azonnali segítséget a pillanatnyi sóvárgás leküzdésében. Ha azonnali segítségre van szükséged, figyelmedbe ajánlok egy új, innovatív technológiát, ami rágógumiban tartalmazza az említett gyógynövény szárított, porított levelét. Ebben a formában a gyógynövény a korábban tárgyalt orális édes íz érzékelését gátolja, nem engedi, hogy az édesízű cukormolekula nyelvünk receptoraihoz kötődhessen, így agyunk jutalmazó központjainak aktiválása elmarad, az édes íz élvezeti értéke pedig ideiglenesen elvész. Ez gyors segítségként szolgálhat a sóvárgás leküzdésében, és ténylegesen segíthet a kontroll visszaszerzésében. A készítmény 2024 óta Magyarországon is elérhető már gyógyszertárakban (partner patikák listáját itt találod), illetve online weboldalon keresztül.

3.  Szélsőségesség kerülése, fokozatos csökkentés

Fontos, hogy ne próbáljunk azonnal lemondani mindenről, hanem fokozatosan csökkentsük a bevitelt. Ezáltal elkerülhetjük a falási rohamokat.

4. Étkezési napló vezetése, édességfogyasztási szokások megismerése

Az étkezési napló vezetése segít abban, hogy felismerjük fogyasztási szokásainkat és célzottan küzdjük ellene. Például, ha minden vacsora után muszáj valami édességet ennünk, megoldás, ha az étkezés után elrágunk egy Gymnema Sylvestre gyógynövény tartalmú rágógumit. A készítmény nem engedi az édes ízű molekulák kötődését nyelvünk receptoraihoz, így az édes íz élvezeti értéke elvész és a fogyasztás nem lesz vonzó számunkra.

5. Stresszkezelés

Gyakran a stressz a kiváltó ok a túlzott édességfogyasztásra, ezért fontos lehet alternatív stresszkezelési technikák elsajátítása. Ezen a linken hasznos tanácsokat olvashatsz ezzel kapcsolatban.